fbpx

Huller i tænderne

Caries eller huller i tænderne er en af de mest almindelige tandsygdomme, som man kan få gennem hele livet. Huller tænderne opstår ved syreangreb på tænderne. Dette sker, når de bakterier, der har udviklet sig til belægninger på tænderne (også kaldet plak), optager sukker. Kombinationen udskiller syre, som i første omgange beskadiger emaljen og dernæst tandbenet.

Behandling af caries

Hvis caries opdages i et tidligt stadie, kan du undgå, at det udvikler sig yderligere ved at børste tænderne grundigt dagligt. Hvis der allerede er opstået et hul i tanden, hvor bakterier kan skjule sig, så skal tanden laves. Hvis cariesangrebet ikke behandles af af tandlægen med bor, vil tanden til sidst knække eller man vil få tandpine. Du kan også risikere, at cariesangrebet når helt ind til nerven, og så vil du skulle have lavet en rodbehandling.

Forebyggelse af huller i tænderne – hvad kan du selv gøre?

4 vigtige råd:

  1. Børst altid dine tænder inden du går i seng, og når du står op med en tandpasta, der indeholder meget fluor (mindst 1450 ppm). Du skal ikke skylle munden, når du har børstet, men lad tandpastaen sidde på tænderne og virke. Husk at brug tandtråd, hver gang du børster tænder.
  2. Overhold de regelmæssige tandeftersyn. Hvis du er under 25 år, er prisen for et eftersyn mindre end 100 kr.
  3. Undgå at drikke sukkerholdige eller syreholdige væsker, f.eks. saftevand, sodavand og juice.
  4. Undgå at småspise slik, frugt og andre sukkerholdige madvarer. Få det overstået hurtigt og skyl derefter munden med vand, hvis du ikke har adgang til en tandbørste. Ellers arbejder syren og bakterierne på tænderne hele tiden.

Kontakt os på tlf. 3254 3042 for at bestille en tid!

Huller i tænderne

Book tid hos tandlægen online